Obce a městské části mají povinnost nabízet místa v mateřských školách či v dětských skupinách i pro děti mladší tří let. Provozování dětských skupin jsou upraveny legislativou a mají jasně nastavená pravidla. Je zajištěno jejich stabilní financování, zřizovatelé skupin mohou na jejich provoz čerpat státní příspěvek, nárok na příspěvek se stanoví dle obsazenosti kapacitního místa na základě uzavřené smlouvy o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině.
Primárním cílem otevřením dětských skupin  je poskytování péče dětem z dané obce, tj. v místě jejich bydliště, případně pracoviště rodičů. Otevírací doba tak může být flexibilně upravována dle potřeb rodičů – obyvatel obce. Rovněž se ukazuje, že díky této službě se zvyšují možnosti zapojení rodin do místní komunity a dění v obci. Díky flexibilitě otevírací doby, která bývá přizpůsobena potřebám rodičů, přispívá k lepšímu sladění pracovního a rodinného života a pomáhá jim s postupným návratem do práce. V menším kolektivu s více pečujícími osobami lze k dětem přistupovat individuálně, což umožňuje péči i o nejmenší děti (již od šesti měsíců), také adaptace dítěte je díky rodinnému prostředí a širokému věkovému rozpětí dětí v kolektivu snazší. Služba je flexibilní, finančně dostupná, napomáhá socializaci a rozvoji dítěte, včetně dětí se speciálními potřebami.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo dotační výzvu na Budování kapacit dětských skupin, v které hradí 100% náklady (bez DPH) na vybudování objektů dětských skupin. Rada městské části nechala prověřit několik míst, na který by bylo možné objekt dětské skupiny v uvedených termínech vybudovat a jako jediný vhodný vyšel pozemek parc.č. 1627/6, k.ú. Suchdol mezi bytovými domy s čp. 942, 943 a 910 v pásu mezi ulicemi U Kruhovky a Kamýcká.
V tomto prostoru by měla vzniknout přízemní dřevostavba s 2 klubovnami pro 12 dětí a jednou třídou pro 24 dětí se zázemím,

Návrh uspořádání objektu je zpracován v architektonické studii, ze které vychází i technické řešení, které by mělo umožnit po pětileté době udržitelnosti upravit místnosti na menší klubovny např. pro výuku hudebních nástrojů v ZUŠ.

Realizace stavby je plánovaná na rok 2025.

Architektonická studie objektu pro dětské skupiny (pdf)