Promítání filmu Tancuj Matyldo a beseda po něm proběhne v pondělí 23. září od 18:00 v sále KC Půda na suchdolské radnici.

Příběh je inspirovaný skutečnou událostí, popisuje soužití tří generací, které se však stává katastrofou. Zvlášť když vyjde najevo, že u hlavní protagonistky Matyldy propuká Alzheimerova choroba.
Společná domácnost tří rozdílných temperamentů různých generací přináší řadu humorných momentů, s postupujícími příznaky nemoci spíš tragikomických. Na první pohled bezvýchodná situace převrátí rodině život vzhůru nohama, ale tím, že to nevzdají, udělají něco důležitého nejen pro Matyldu, ale i sami pro sebe.
Besedy, která proběhne po skončení promítání, se zúčastní Nataša Slavíková, scenáristka a producentka filmu, MUDr. Jozef Čupka, suchdolský praktický lékař, Lubomír Mlčoch, dobrovolník pomáhající v Centru Seňorina a Jiří Přeučil, ředitel Horizontu – centra služeb pro seniory.
Na besedě budou přítomni i zástupci Centra Seňorina, kteří mají rozsáhlé zkušenosti s péčí o lidi s Alzheimerovou nemocí a s pomocí rodinám, které se starají o své blízké s touto nemocí.

„Ukazuje se, že i takové vážné téma lidi zajímá. Předpoklad, že se diváci chtějí jen bavit, protože je těžká doba, a nikdo nepřijde na film s těžkou tematikou, není pravdivý,“ uvádí scenáristka a producentka filmu Nataša Slavíková. Bez pomoci různých neziskovek lze život s Alzheimerovou chorobou jen velmi těžko zvládat. To stálo za rozhodnutím to téma zpracovat ve filmu. Film ukazuje osudy lidí, jejichž práce je podhodnocená, není oceněna společensky ani finančně. Diskuse, které se pořádají v různých městech, mají za cíl poukázat na funkci pečujících a pokusit se situaci zlepšit, ukázat, jak hluboký to je problém. „Obešla jsem také desítky dalších lidí, kteří mi umožnili nahlédnout do svých osudů. Film je autentický. To, co jsme napsali do scénáře, jsme si nevymysleli, ale je o zkušenostech rodin, které si tím prošly,“ říká Nataša Slavíková, která scénář napsala společně se svým manželem Petrem Slavíkem. Ten snímek režíroval.

Zveme vás na besedu pro rodinné pečující a zájemce o problematiku Alzheimerovy nemoci z různých úhlů pohledu.

Pořádá KC Půda ve spolupráci Centrem Seňorina.